Online lezing Amateursatellieten voor mobiel gebruik

Amateursatellieten '/P'(11)Amateursatellieten ‘/P’

Amateursatellieten vallen onder de vele interessante technieken van onze veelzijdige radiohobby. Als radioamateurs hebben we de beschikking over meerdere satellieten die we kunnen gebruiken voor het maken van radioverbindingen. Op vrijdagavond 16 april 2021 houdt Ivo Klinkert PA1IVO een online lezing over het gebruik van deze amateursatellieten. In deze online lezing portable verbindingen maken met amateursatellieten legt Ivo specifiek het gebruik van draagbare apparatuur uit. Om via low-earth orbit (LEO) amateursatellieten radioverbindingen te maken. Het zogenaamde ‘portable (/P)’ werken. Met een relatief eenvoudig radiostation is het al mogelijk om verbindingen te maken via LEO-amateursatellieten.

Inhoud online lezing

Met tegenstations vaak in een groot deel van Europa, en met maar een paar Watt aan vermogen. Is het niet geweldig als je bij je vakantiehuisje in Denemarken met je draagbare radiostation een QSO maakt met een tegenstation op Tenerife? LEO-satellieten draaien snel rond de aarde. Het is daarom belangrijk om iets van satellietbanen te weten om te bepalen wanneer een satelliet te werken is.

In de lezing vertelt Ivo welke soorten satellieten er zijn. Hoe je via deze verschillende satellieten het beste radioverbindingen kan maken. Ook legt Ivo uit wat voor apparatuur er nodig is, en vaak blijkt dat je al veel thuis hebt liggen om te starten. De satellieten maken voornamelijk gebruik van de 2-m en 70-cm band, dus binnen bereik van zowel de F- als de N-registratie.

Lezing amateursatellieten gegeven tijdens VPK

Deze lezing is grotendeels gelijk aan de lezing die gegeven is op het VERON Pinksterkamp (VPK) 2017, en bevat ook veel informatie die al gegeven is in diverse lezingen in het land. Maar iedereen is welkom om de lezing bij te wonen, of het nu voor de eerste keer is of als herhaling van een eerdere lezing!

Een impressie van een LEO-satellieten demonstratie tijdens het VPK 2017 door Wouter PA3WEG