ANTENNE OPSTELLING PA3HEB

De antenne opstelling van Marcel PA3HEB

De antenne opstelling van marcel PA3HEB is er 1 met een verhaal en zeker 1 die niet voor iedereen weg gelegd is .

Wanneer Marcel in 1999 naar Lelystad kwam wilde hij wel graag een hoekwoning om zijn antenne ‘s te kunnen plaatsen. De antenne opstelling in die tijd waren een rotary dipool de Fritzel FB-13 , een 15 elm QD voor 2 meter  een 21 elm voor 70cm en een rondstraler voor 2/70cm . Alles stond op en steigerbuis en 2 muurbeugels . Maar bij de eerste Februari storm was het al raak de steigerbuis was iet sterk genoeg en waaide krom . Om het gevaar van schade zoveel mogelijk te voorkomen werd de brandweer gebeld . die heeft alles keurig met een hoogwerker en een slijptol naar beneden gehaald.

 

 

Een nieuwe mast moest er komen

Door deze stormschade moest er wat betere mast komen ,door een bevriend Staalbedrijf liet ik een extra muurbeugel maken.  En werd er ook gekeken wat er in de plaats zou moeten komen voor de steigerbuis. Dat werd en Gasbuis met en doorsnede van ongeveer 13cm . dit had tot gevolg dat ook de rotorstoel en de bevestiging van het steunlager aangepast moest worden. Deze buis staat nog steeds tegen de zijgevel naar alle tevredenheid. Inmiddels is er in de mast een 52 elm voor 23 cm bij gekomen en de dipool is vervangen door een cushcraft MA5B

en een Egbeater voor 2 meter maar deze staat niet nar mijn zin.

Na jaren goede dienst te hebben gedaan (25 jaar ongeveer) was de antenne rotor aan vervanging toe.


Antennewerkzaamheden rotor was aan vervanging toe

Enige tijd geleden was de antennerotor RC-450 van Yaesu bij Marcel Moerenhout PA3HEB aan vervanging toe.

De keuze was gevallen voor een Yaesu G-1000DXC. Maar Marcel had voor deze antennewerkzaamheden wel een paar uitdagingen.

De uitdagingen van Marcel

Marcel wilde niet alle antennes demonteren tijdens de rotorwissel. Daarvoor heeft Marcel een klos/klem bedacht waardoor de beide masten, die aan de gevel en de antennemast zelf, in een lijn bleven. Met deze klos/klem zou de antennemast op zijn plek blijven en niet naar beneden zakken. Om met de werkzaamheden te kunnen beginnen moest er eerst een steiger opgebouwd worden. Bij de opbouw van de steiger is Marcel door Randall, PE1SDE en Albert PD1AJM geholpen.

 


Eerst de klemconstructie aanbrengen

Ter voorbereiding had Marcel de beide masten (aan de gevel en antennemast) opgemeten om de zelf ontwikkelde klemconstructie te kunnen maken. Met deze klemconstructie moest de gehele antennemast gefixeerd worden. Marcel heeft 2 balken van 50 mm x 95 mm tegen elkaar geklemd met lijmklemmen om de gaten op de juiste plek te kunnen boren.

Plan geslaagd

De klemconstructie is aangebracht en daarmee kon de oude rotor door Marcel uit de houder genomen worden. Het plan van Marcel is geslaagd. De gehele mast bleef keurig op zijn plaats zitten. om het van dicht bij te bekijken hier een klein filmpje mooi uitzicht tijdens het werk


Vervangen van de rotor

Nu kon Marcel de rotorstoel laten zakken en de nieuwe rotor monteren. Na alles weer te hebben vastgezet heeft Marcel de nieuwe rotorkabel de sjack ingevoerd en weer aangesloten. Na het testen bleek alles te werken. Nu konden de antennes in de juiste richting gezet worden ten opzichte van de rotorklok. Na alle bouten en moeren te hebben gecontroleerd was de klus geklaard en het DX-en kon  weer beginnen.

Tot werkens op een van onze amateur banden

Training webredacteuren voor VERON huisstijl afdelingswebsite

Training webredacteuren voor VERON huisstijl afdelingswebsiteVERON PR- en ICT-commissie organiseren een aantal trainingen voor afdelingen met een huisstijl website of afdelingen die overwegen over te stappen naar een VERON huisstijl website. De training webredacteuren voor VERON huisstijl websites is opgebouwd uit een 6 sessies met een geplande duur van een uur. Op 6 oktober 2018 is ook al eens een training gegeven dat door de deelnemers goed is ontvangen. Maar zij gaven ook aan graag een vervolg te willen. Daarvoor was PA2PEP Peppo begin 2020 bezig voor het organiseren van een training in de omgeving Den Haag. Maar helaas is deze regelmatig verzet in verband met de maatregelen rondom corona. Nu is de knoop doorgehakt om niet langer te wachten en de training online te doen. Dit heeft voor- en nadelen, maar de ICT- en PR-commissieleden gaan ervoor.

Lees meer